Nieuw maken op bestelling / Restauratie.

(Géén handel)

       
  Henk Rouwenhorst: 
Elzerdijk 7 (Werkplaatsadr.)
7211 LV Eefde
tel.: 0575-512248
henk@zwaluwstaart.eu

de ZWALUWstaart

Bertus Rouwenhorst:
Elzerdijk 7a
7211 LV Eefde
tel.: 0575-541438
bertus@zwaluwstaart.eu
 

   

        In 1976 begonnen wij, de 2 broers, te werken aan houten meubels en aan alles wat die invloedssfeer raakt.
In onze opleidingen (bouwtechniek) voelden wij het gemis, zlf direct n minutieus met het materiaal om te kunnen gaan. Daarbij heeft de meubelmakerij ook allerlei aspecten uit de bouwkunde, zoals producten maken waar mensen mee leven, lange historische achtergrond, kunst/vormgeving en ergonomie, techniek, ecologie, economie.
Ook wilden we veelzijdig bezig zijn, wat uitmondde in "eigen baas" zijn.

        Zo begon onze firma "de Zwaluwstaart" waarin wij beiden fulltime werken.
Er zijn geen werknemers omdat we 'alles graag zelf doen'. Zelfs stagiairs staan hierbij in de weg.
De bedrijfsfilosofie is, wat wij vroeger noemden 'Mens- en milieuvriendelijk ondernemen'  (MEMO).
Het 'mensvriendelijke' zit natuurlijk in de omgang met mensen, maar komt bij ons ook tot uiting in kleinschaligheid. Zowel op technisch als op menselijk niveau letten op de kleine onderdelen in grotere gehelen.
De 'milieuvriendelijke' kant krijgt vorm door samen met de klant de toe te passen materialen te bespreken, de juiste technieken te kiezen (lak of olie, kwasten of spuiten?), verspilling te vermijden, juiste afvalverwerking -scheiding of -afvoer toe te passen, transport-/reisafstanden klein te houden.

        Concreet komt het hier op neer;
Halve tijd restauratie, halve tijd nieuw maken. Beiden doen we alle voorkomende werkzaamheden naar gelang ze zich aandienen. Wel is ieder steeds met een eigen project bezig en vraagt hulp of overleg waar nodig. Alle stadia voeren we onder eigen beheer uit; vanaf het eerste overleg of ontwerp, via maken/restaureren, afwerken tot afleveren bij de klant.
Restauratie en nieuw maken vullen elkaar mooi aan. We hebben geleerd van de oude technieken wat wel en niet te doen bij nieuw maken. Nieuwe technieken komen soms van pas bij restauratie en conservering.

        Restauratie: [ klik voor foto's ]
De kunst om een meubel te conserveren en haar geschiedenis in takt te laten. Voor particulier eigendom komt hier bij dat storende gebreken (uiterlijk dan wel technisch) opgelost moeten worden zodat het in ons interieur past.
Veel kabinetten, waar ons Achterhoekse platteland zo rijk aan is, zijn door onze handen gegaan. En ook de dekenkisten en meidenkasten. Verder zien wij van groot tot klein, van vitrinekasten en kussenkasten tot theetafeltjes en naaidoosjes. Tafels, stoelen, banken, klokken. Alleen stoffeerwerk en het maken van biezen- en gaatjesmatten besteden we uit of verzorgt de klant zelf.

        Nieuw maken: [ klik voor foto's ]
Onze wens om het divers te houden is gelukt! Door op bestelling te werken maken we altijd  een eenmalig product. Kleine series komen voor, maar beperken zich tot het draaien van bv. balusters (bv. 15 stuks 5 cm of  30 stuks 20 cm) of een serie stoelen (om n tafel of voor n cafe).
Meestal maken we meubels, maar het mag alles zijn waar hout aan te pas komt, wat in de werkplaats te maken is en waar bv. een meubelfabriek of aannemer niet op is ingesteld. [ klik voor foto's ]

 

© B.J. Rouwenhorst, 9 feb. 2002

Startpagina Startpagina 

site bijgewerkt 03-04-2018