Nieuw maken \ op bestelling \ Restauratie.

       
  Henk Rouwenhorst: 
Elzerdijk 7
7211 LV Eefde
tel.: 06 57985706
henk@zwaluwstaart.eu

de ZWALUWstaart

Bertus Rouwenhorst:
Elzerdijk 7a
7211 LV Eefde
tel.: 0575-541438
bertus@zwaluwstaart.eu
 

   

       In 1975 begonnen wij, de broers Henk en Bertus, te werken aan houten meubels en aan alles wat die invloedssfeer raakt.
In onze bouwtechnische opleidingen voelden wij het gemis zélf direct én minutieus met materialen te kunnen werken. Het meubelvak bleek dit goed aan te vullen. Er zijn allerlei aspecten die elkaar overlappen. Zoals producten maken waar mensen mee leven, een lange historische achtergrond, technieken, vormgeving, kunst, ergonomie, ecologie, economie.
We wilden veelzijdig bezig zijn en begonnen daarom een eigen bedrijf.

       Zo ontstond "de Zwaluwstaart" waarin wij beiden fulltime werken.
Dat doen we zonder werknemers omdat we 'alles graag zelf doen'.
De bedrijfsfilosofie is, wat wij vroeger noemden 'Mens- en milieuvriendelijk ondernemen' (MEMO).
Het mensvriendelijke zit natuurlijk in de omgang met mensen, maar komt bij ons ook tot uiting in kleinschaligheid. Zowel op technisch als op menselijk niveau letten op de kleine onderdelen in grotere gehelen.
De milieuvriendelijke kant krijgt vorm door samen met de klant de toe te passen materialen te bespreken, de juiste technieken te kiezen (lak of olie, kwasten of spuiten?), verspilling te vermijden, juiste afvalverwerking, -scheiding of -afvoer toe te passen, transport- en reisafstanden klein te houden.

       Het werk is op te delen in restauratie en nieuw maken.
Dit vult elkaar mooi aan. We leren van de oude technieken wat we wel en niet moeten doen bij het nieuw maken. Omgekeerd komen nieuwe technieken van pas bij restauratie en conservering.

        Restauratie: [ klik voor foto's ]
De kunst om een meubel te conserveren en haar geschiedenis in takt te laten. Voor particulier eigendom komt hier bij dat storende gebreken (uiterlijk dan wel technisch) opgelost moeten worden om er in huis van te kunnen genieten.
Zo zijn er al vele kabinetten, waar ons Achterhoekse platteland zo rijk aan is, door onze handen gegaan. Evenals dekenkisten en meidenkasten. We zien van groot tot klein, van vitrine- en kussenkasten tot theetafeltjes en naaidoosjes. Van tafels, stoelen en banken tot klokken en klavecimbels.

        Nieuw maken: [ klik voor foto's ]
Onze wens om het divers te houden is gelukt! Door op bestelling te werken maken we altijd een eenmalig product. Kleine series komen voor, maar beperken zich tot het draaien van bv. balusters of een aantal stoelen om één tafel.
Meestal maken we meubels, maar het mag alles zijn waar hout aan te pas komt, wat in de werkplaats te maken is en waar bv. een meubelfabriek of aannemer niet op in is gesteld.[ klik voor foto's ]

 

© B.J. Rouwenhorst, 20 sep. 2020

Startpagina Startpagina 

site bijgewerkt 20-09-2020